



INSTITUTE OF ADVANCED NURSING STUDIES

Training Program on Applied Health Assessment Skills in Clinical Settings

(27/5/2024-5/7/2024)		
Class	Simulation Training Dates	
1	28/6/2024 (09:00 -12:45) & 5/7/2024 (09:00 -12:45)	
2	28/6/2024 (14:00 - 17:45) & 5/7/2024 (14:00 - 17:45)	

(2 identical classes)

The Nursing Council of Hong Kong has approved the Hospital Authority as a provider of Continuing Nursing Education (CNE) for the period since 2005.

Mode of learning : Scenario-based simulation training

<u>AIM</u>

This program is designed to enhance the competence of registered nurses on the application of health assessment skills to perform comprehensive nursing assessment in clinical settings

INTENDED LEARNING OUTCOME(S)

At the end of the program, the participants should be able to:

- 1. learn how to perform health assessment on patient in clinical settings
- 2. recognize primary and secondary health assessment
- 3. master and consolidate the knowledge and skills with different approaches in health assessment
- 4. active participation in the scenario-based practice
- 5. demonstrate health assessment skills in clinical settings

TARGET PARTICIPANTS

- Registered Nurses have not less than 24 months of post-registration nursing experience
- Priority will be given to nurses working in medical unit

CLASS SIZE

48 Registered Nurses or above rank (24 participants in each class)

Date, Time & Venue

	Part I	Part II Simulation Training: Day 1	Part II Scenario-based assessment: Day 2
Date/ Time	During 27/5/2024- 14/6/2024, Participant	Class 1: 28/6/2024 (09:00 –12:45) Class 2: 28/6/2024 (14:00 - 17:45) (Identical sessions)	Class 1: 5/7/2024 (09:00 –12:45) Class 2: 5/7/2024 (14:00 – 17:45) (Identical sessions)
Venue	completed the 9 learning videos and 7 quizzes in eLC+	Accident & Emergen LG/F., Tang Shiu Kin Hospital Com 282 Queen's Road	munity Ambulatory Care Centre,

<u>Assessment</u>

Participants are required to complete the following <u>9</u> e-learning videos and complete <u>7</u> chapter quizzes (passing score: 80%) <u>on or before 14/6/2024 23:59</u> via eLC+

(https://halms.com.hk/login/index.php) under the course title "Training Program on Applied Health Assessment Skills in Clinical Settings ". (2 weeks before simulation training)

- Part 1
 - Introduction of Physical Assessment
 - Primary health assessment
- Part 2: Secondary Assessment a. Different approaches
- Part 2: Secondary Assessment
 b. Kellermann Model
- Part 3:
 - o Physical assessment skills
- Part 4: Head-to-toe Assessment (Neurological, Pain, Head & Neck Assessment)
- Part 5: Head-to-toe Assessment (Cardiovascular and respiratory system)
- Part 6: Head-to-toe Assessment (Abdomen, Musculoskeletal & Skin), Summary of Kellermann Model & MEWS
- Part 7: Assessment on Special Groups
- Part 8: Assessment on Special Groups & Documentation

After completion of e-learning videos and quizzes, each participant will have a simulation training on Day 1 and scenario-based assessment on Day 2

CONTENT

- Components of health assessment
- Principles of assessment in urgent clinical settings
- Primary assessment
- Secondary assessment
- History taking
- Vital signs checking & interpretation
- Symptomatic based approach
- System based approach
- General emergency approach

- Kellermann Model
- Physical assessment skills
- Pain assessment
- Neurological assessment
- · Eye, ear, nose, throat, mouth, head & neck assessment
- Cardiovascular assessment
- Respiratory assessment
- Abdominal assessment
- Musculoskeletal assessment
- Skin assessment
- MEWS
- Assessment on special groups
- Resuscitation during COVID-19 pandemic
- Alcohol withdrawal syndrome
- Suicidal patients
- · Geriatric patients
- Excited delirium
- Transportation of critically ill patients
- Documentation

FACILITATORS

Simulation Trainers from A&E Training Centre, Hospital Authority

LANGUAGE MEDIUM

Both English and Cantonese will be used.

AWARD OF CERTIFICATE

An electronic certificate will be awarded to those participants who have attended all parts of the course.

CNE POINTS

This program consists of 14 hours 20 min and is equivalent to 14 CNE points Online e-learning module: 410 mins Day 1 simulation training: 225 mins Day 2 simulation training with assessment: 225 mins

COURSE DIRECTOR

Mr. CHAN Chi Chung

Tel: 2291 2008 Ms. Ada CHUNG Tel: 2300 7719

<u>ENQUIRY</u>

Ms. Rennie HO Tel: 2300 7705 Deputizing DOM(A&E/SOPD/ AETC Centre Manager), RTSKH Email: ccc369@ha.org.hk Manager(N), IANS, HAHO Email: cwm745@ha.org.hk

EAII(N) IANS, HAHO Email: rennie.ho1@ha.org.hk

TIMETABLE

Duration	Part I online training videos	Speaker	
	<u>Venue:</u> HA eLC+ platform		
	(<u>https://halms.com.hk/login/index.php</u>)		
60mins	Part 1 Introduction of Physical Assessment Primary health assessment 	Mr. S T CHUI, RN(A&E), RTSKH	
60mins	Part 2: Secondary Assessment a. Different approaches	Ms. Rainie CHONG, APN(AED), RTSKH	
30mins	Part 2: Secondary Assessment b. Kellermann Model	Ms. Cathy CHEUNG, APN(A&E), RTSKH	
15mins	Part 3: - Physical assessment skills	Ms. Cathy CHEUNG, APN(A&E), RTSKH	
50mins	Part 4: Head-to-toe Assessment (Neurological, Pain, Head & Neck Assessment)	Mr. S T CHUI, RN(A&E), RTSKH	
60mins	Part 5: Head-to-toe Assessment (Cardiovascular and respiratory system)	Ms. Cathy CHEUNG, APN(A&E), RTSKH	
45mins	Part 6: Head-to-toe Assessment (Abdomen, Musculoskeletal & Skin), Summary of Kellermann Model & MEWS	Ms. Rainie CHONG, APN(AED), RTSKH	
30mins	Part 7: Assessment on Special Groups	Mr. S T CHUI, RN(A&E), RTSKH	
60mins	Part 8: Assessment on Special Groups & Documentation	Ms. Cathy CHEUNG, APN(A&E), RTSKH	
Total: (6 hour 50 mins/410 mins)			

Venue	Part II: Day 1 (3.75 hour/ 225 mins) <u>Venue:</u> Accident & Emergency Training Centre, LG/F Tang Shiu Kin Hospital Community Ambulatory Care Centre, 282 Queen's Road East, Wan Chai		
AM session 09:00 – 12:45 / PM session 14:00 – 17:45	Scenario based Practice		
Time	Content		
08:45 - 09:00/ 13:45 - 14:00	Registration		
09:00 - 09:15/ 14:00 - 14:15	Introduction & Health assessment video show (15 min)		
09:15 - 10:15/ 14:15 - 15:15	Scenario 1-3 (60 min)		
10:15–11:00/ 15:15 – 16:00	Scenario 4-6 (45 min)		
11:00-11:45/ 16:00-16:45	Scenario 7-9 (45 min)		
11:45 - 12:30/ 16:45 - 17:30	Scenario 10-12 (45min)		
12:30 - 12:45/ 17:30 - 17:45	Discussion & Summary (15 min)		

Part II: Day 2 (3.75 hour/225 mins) <u>Venue:</u> Accident & Emergency Training Centre, LG/F Tang Shiu Kin Hospital Community					
Ambulatory Care Centre, 282 Queen's Road East, Wan Chai					
AM session 09:00 – 12:45 /	Scenario based Assessment				
PM session 14:00 – 17:45					
Time	Content				
08:45 - 09:00/	Desistration				
13:45 - 14:00	Registration				
09:00-09:15/	Course Introduction & Health Accessment Video Show(15 min)				
14:00 - 14:15	Course Introduction & Health Assessment Video Show(15 min)				
09:15 - 10:15/	Scenario-based Practice (60 min)				
14:15 – 15:15					
10:15 – 12:25/	Scenario-based Assessment/ AURiS – Lung & Heart Sounds (130 min)				
15:15 – 17:25					
12:25 – 12:45/	Program Discussion & Evaluation (20 min)				
17:25 – 17:45					

Special notes to participants on the day of course

• Participants are recommended to dress in casual wear and trousers