



INSTITUTE OF ADVANCED NURSING STUDIES

Advanced Training in Endocrine Nursing:

Management of Hypothalamic-Pituitary Disorders

(22/03/2022 - 26/06/2022)

Course deferred to 28/06/2022 – 06/10/2022 due to Emergencey Response

The Nursing Council of Hong Kong has approved the Hospital Authority as a provider of Continuing Nursing Education (CNE) since 2005

Aim of the program

To develop the competencies of nursing participants in the management of patients with endocrine disorders.

Program Intended Learning Outcomes (PILOs)

Upon completion of the program, the participants are able to:

- 1. Describe the etiology, pathophysiology, general manifestation, investigations and management of the related endocrine disorders.
- 2. Identify and describe the related biochemical laboratory investigations and dynamic function test protocols
- 3. Describe the preparation of patients for the related investigations
- 4. Interpret the results of endocrine dynamic function tests, biochemical laboratory tests and radiological examinations
- 5. Describe the treatment options and implications
- 6. Demonstrate the competency in planning and delivering individualized patient education to address patient's unique needs; educating patient on treatment options and implications and related injection skills if applicable

Course Design & Duration

Duration: $\frac{28/06/2022 - 06/10/2022}{2}$

- ➤ Theory input: 4 half days (Written assessment on 06/09/2022 PM)
- Clinical practicum: 6 hours (during the period: 07/09/2022 06/10/2022) to complete clinical assessment.

Assessment

- 1. Written assessment (e-Quiz): 30 marks (MCQ)
- 2. One case study (1500 words) to be submitted on or before 06/10/2022

Date/Time/Venue

	Date	Time	Venue
Day 1	28/06/2022 (Tuesday)	14:15 - 17:30	
Day 2	05/07/2022 (Tuesday)	14:15 - 17:30	Zoom et Home
Day 3	12/07/2022 (Tuesday)	14:15 - 17:30	Zoom at Home
Day 4	06/09/2022 (Tuesday)	14:15 - 17:30	

Course Content

An overview of Epidemiology, Pathophysiology and Management of the following Hypothalamic-Pituitary Disorders

- 1. Hypothalamic-Pituitary Gland Physiology and Hormonal Functions
- 2. Anterior Pituitary Disorders: Hypersecretions
 - 2.1 Hyperprolactinaemia
 - 2.1.1 Prolactinoma
 - 2.1.2 Non-functioning Pituitary Adenoma (stalk effect)
 - 2.2 Cushing's Disease
 - 2.3 Acromegaly
- 3. Craniopharyngioma
- 4. Pituitary Incidentaloma
- 5. Pituitary Apoplexy
- 6. Hypopituitarism
 - 6.1 Adrenal Insufficiency
 - 6.2 Hypogonadism
 - 6.3 Diabetes Insipidus
- 6. Investigation and Management of Disorders of Pituitary Hormonal Hyposecretion
- 7. Pharmacological Management of Hypopituitarism
- 8. Nursing Education and Caring for Patients with Pituitary Disorders

Class Size

28 nurses

Target participants

RN or above ranks who are working full time in related endocrine services of HA e.g. Diabetes Centre / Endocrine Centre / Endocrine and Metabolic Centre / Endocrine wards

Entry Requirements

- Nurses registered with the Hong Kong Nursing Council
- Have completed PRCC in Diabetes Nursing or equivalent
- Have a minimum of 4 years working experience in Diabetes Centre / Endocrine and Metabolic Centre / Endocrine wards after completing the PRCC in Diabetes Nursing

Languages Medium

Both English and Cantonese will be used as a medium of instruction. Written assessment will be in English.

Teaching and Learning Strategies

- Lecture
- Case discussion

Program Committee

Cluster Name Rank

HAHO Mr. YU Man Kit M (N), IANS

NTWC Ms. HUNG Siu Chan, Veronica NC(Diabetes), NTWC

NTEC Ms. LOO Kit Man NC(Diabetes), NTEC/PWHMED NC(Diabetes)

HKWC Ms. LEUNG Siu Kuen APN(MED), QMH

Working Group Members

Ms. HUNG Siu Chan, Veronica NC(Diabetes), NTWC

Ms. LOO Kit Man NC(Diabetes), NTEC/PWHMED NC(Diabetes)

Ms. LEUNG Siu Kuen APN(MED), QMH

Program Director

Mr. YU Man Kit Manager (Nursing), Institute of Advanced Nursing Studies, HA

(Tel: 2300 7717 email: yumk@ha.org.hk)

Course Coordinator

Ms. HUNG Siu Chan, Veronica NC(Diabetes), NTWC

(Tel: 3767 1041 email: hsc223@ha.org.hk)

Speakers

Dr. Risa OSAKI Consultant, MED, PWH

Dr. LAM King Yun, Joanne Honorary Clinical Assistant Professor, Department of Medicine,

The University of Hong Kong

Dr. LEUNG Hoi Sze AC, Med / Director (CDEM), OLMH

Dr. CHEUNG Kit Ting, Kitty AC, MED, PWH

Dr. HO Yiu Yan, Andrew Consultant, M&G, TMH

Dr. CHAN Hiu Yan AC, MED, QEH

Dr. LEE Chi Ho, Paul Clinical Assistant Professor, Department of Medicine,

The University of Hong Kong

Dr. CHAN Ting AC, M&G, POH / TSWH

Dr. MAK Yin Fung, Ingrid AC, MED, QEH

Dr. LAW Hing Yuen Consultant (Neurosurgeon), TMH

Dr. David Ryan JOHNSON Oncology Resident, PWH

Dr. HUE Siu Man AC, MED, PYNEH
Ms. HUNG Siu Chan, Veronica NC(Diabetes), NTWC
Ms. LEUNG Siu Kuen APN(MED), QMH

CNE Award

This program is equivalent to 15 CNE points.

Learning hour: 12 hours (12 CNE) Clinical practicum: 6 hours (3 CNE)

Award of Certificate

An e-certificate of Achievement will be awarded to those who have completed the program and passed all assessments

Electronic Version of the Lecture Notes

Participants can access the lecture notes in HA e-learning Centre for downloading or printing, the closing date will be 2 weeks after completion of the program

<u>Time Table (To be confirmed)</u>

Day 1: 28/06/2022 (Tuesday) 14:15 – 17:30

Venue: Zoom at Home

Time Topic		Speaker
14:15 - 15:00	Hypothalamic and Pituitary Physiology and Hormonal Functions	Dr. Risa OSAKI Consultant, MED, PWH
(45 mins)	1101110111111 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1	Consultant, MED, FWH
15:00 - 15:45	Hypersecretion of Pituitary Hormones	Dr. LAM King Yun, Joanne
(45 mins)	Hyperprolactinaemia	Honorary Clinical Assistant Professor, Department of Medicine,
		The University of Hong Kong
15:45 – 16:00	Break	
16:00 - 16:45 (45 mins)	Cushing's Disease	Dr. LEUNG Hoi Sze AC, Med / Director (CDEM) OLMH
16:45 - 17:30	Surgical Intervention of Pituitary Tumours	Dr. LAW Hing Yuen
(45 mins)		Consultant (Neurosurgeon)
		TMH

Day 2: 05/07/2022 (Tuesday) 14:15 – 17:30

Venue: Zoom at Home

Time	Торіс	Speaker		
14:15 - 14:45 (30 mins)	Non-functioning Pituitary Lesions	Dr. HO Yiu Yan, Andrew Consultant, M&G, TMH		
14:45 - 15:15 (30 mins)	Pituitary Incidenataloma	Dr. CHAN Hiu Yan AC, MED, QEH		
15:15 - 15:45 (30 mins)	Pituitary Apoplexy			
15:45 – 16:00	Break			
16:00 - 16:30 (30 mins)	Hypopituitarism: Secondary Adrenal Insufficiency	Dr. LEE Chi Ho, Paul Clinical Assistant Professor, Department of Medicine, The University of Hong Kong		
16:30 - 17:00 (30 mins)	Secondary Hypogonadism	Dr. CHAN Ting AC, M&G, POH / TSWH		
17:00 - 17:30 (30 mins)	Diabetes Insipidus	Dr. MAK Yin Fung, Ingrid AC, MED, QEH		

Day 3: 12/07/2022 (Tuesday) 14:15 – 17:30

Venue: Zoom at Home

Time	Topic	Speaker
14:15 - 15:00 (45 mins)	Acromegaly	Dr. CHEUNG Kit Ting, Kitty AC, MED, PWH
15:00 - 15:45 (45 mins)	Radiotherapy for Pituitary Tumours	Dr. David Ryan JOHNSON Oncology Resident, PWH
15:45 – 16:00	Break	
16:00 - 17:30 (90 mins)	Nursing Education and Caring for Patients with Pituitary Disorders	Ms. HUNG Siu Chan, Veronica NC (Diabetes), NTWC Ms. LEUNG Siu Kuen APN, MED, QMH

Day 4: 06/09/2022 (Tuesday) 14:15 – 17:30

Venue: Zoom at Home

Time	Topic	Speaker
14:15 - 15:15 (60 mins)	Written Assessment	
15:15 - 15:45 (30 mins)	Course Briefing on Case Study Assignment	Ms. HUNG Siu Chan, Veronica NC (Diabetes), NTWC
15:45 - 16:00	Break	
16:00 - 17:30 (90 mins)	Case Management on Pituitary Disorders	Dr. HUE Siu Man AC, MED, PYNEH